Sammanfattning av landslagsåret 2016

Framgångsrikt år för svenskt orienteringsskytte internationellt Sammanfattning av landslagsåret 2016

Världscupen

Världscupssäsongen både började och slutade med fina danska tävlingar.

Karin Stenback hade en stabil säsong och kunde vinna cupen ganska bekvämt, då segern redan var klar innan sista deltävlingen. Däremot var det betydligt hårdare mellan Julia Davidsson, Nina German Najbjerg, Danmark, och Frida Wallström. Julia hade ett litet försprång inför den sista deltävlingen men där hon tyvärr inte kunde vara med och slåss om poängen, vilket gjorde det mer spännande om vilka som skulle få pallplatserna. Nina sprang väldigt bra på hemmaplan och fick en seger och en andraplats, vilket gjorde att Nina plockade andraplatsen. Men Julia lyckades hålla undan för Frida med tre poäng och kom 3:a, med Frida på fjärdeplats.

Att notera är att Julia gjorde en väldigt fin säsong. Hon vann sin första världscuptävling, samt vann ett silver på VM.

Totalt sprang 18 svenska damer i världscupen.

I herrklassen var de svenska herrarna dominanta. Inför världscupavslutningen i Danmark i slutet av oktober, var det redan klart att det skulle bli tre svenska herrar på pallen. Lars Jakobsson var redan klar som trea, men det var öppet mellan Martin Jansson och Björn Karlsson om vem som skulle vinna. Björn låg 45 poäng efter Martin inför den sista deltävlingen. Tyvärr kunde Martin inte ställa upp på den sista tävlingen men försprånget på 45 poäng måste ändå springas in av Björn, vilket inte är helt lätt med många danska löpare på hemmaplan. Men Björn är en mycket duktig orienteringsskytt och höll ihop det med en 4:e och 3:e plats och fick tillräckligt med poäng för att vinna sin första totalseger i världscupen.

Totalt sprang 27 svenska herrar i världscupen.

VM 2016

I år gick VM i Jáchymov i Tjeckien, i början av juli.

VM började med en sprinttävling. Damernas tävling vanns av Nina German Najbjerg, Danmark. De svenska damerna fick inte riktigt ihop det för fina placeringar. Bäst var Julia Davidsson på en 4:e plats, ca två minuter från pallen.

Johan Eklöv visade sin rutin och vann VM-guld i sprint.

Juniorerna visade att Sveriges orienteringsskytteframtid är lovande med silver och brons för Anton Berneving och Thorsten Svensson, samt guld till Andrea Svensson.

Tävlingsdag två bestod av klassisk distans.

Nu var de svenska damerna riktigt på hugget, med två svenska damer på pallen. Karin Stenback vann sitt första VM-guld och Julia Davidsson vann sin första VM-medalj på seniornivå, ett silver.

Johan Eklöv visade fin rutin genom att följa upp sitt VM-guld med ett silver.

Juniorerna tog en trippel med Johan Hagströmer överst på pallen, Thorsten Svensson på silver- och Anton Berneving på bronsplats.

Andrea Svensson vann sitt andra guld i JVM.

VM avlutades som vanligt med stafett. Sverige hade det lite tungt på stafetten på förra årets VM i Finland. Så det var dags för revansch.

Men de finska herrarna är duktiga på stafett, vilken dom visade även i år, då Finland tog en trippel på herrsidan. De svenska herrarna låg bra med på bronsplats men tyvärr så ställde en felstämpling till det på andrasträckan, så medaljen hamnade hos Finland.

Karin Stenback och Julia Davidsson hade ett litet favoritskap på sig efter gårdagens guld- och silvermedalj, men stafett är stafett och mycket kan hända. Finland tog även på damsidan guld och silver. Karin och Julia fick en förarglig 4:e plats, två minuter efter Danmark på 3:e plats.

De svenska juniorherrarna var helt klart favorittippade i M20 efter det tidigare medaljregnet. Johan Hagströmer tillsammans med Anton Barneving höll ihop det och vann före Tyskland. Simon Jansson Järpling och Marcus Dolk vann brons.

Sverige hade inget damlag anmält i W20.

Totalt tog de svenska seniorerna fyra medaljer, och juniorerna nio medaljer.

Nu ser vi fram emot hemma-VM i Sundsvall till sommaren, 17-20 augusti 2017.

// Andreas Fredriksson, landslagsledare